Naša Žaba – 2 roky so skladacím bicyklom

Pred dvomi rokmi v lete som si konečne splnil sen a kúpil skladací bicykel. Hneď sme na ňom boli na výlete po pobreži Poľska a odvtedy sa z neho stal náš hlavný mestský dopravný prostriedok. Prečo je taký super?

Bicykle som mal rád odjakživa, ale vpodsate od našej svadobnej cesty Amerikami som sa o ne začal zaujímať viac a kebyže sa dá, tak ich mám doma niekoľko rôznych typov a aj špeciálnych konštrukcii…  Zatiaľ mám nášho Rustyho a splnil som si ešte jeden sen: mať skladačku – pomenovali sme ju Žaba.

Aký skladací bicykel vybrať?

Po hodinách googlenia a rozmýšľania som sa rozhodol, že kúpim nový a nejakú osvedčenú značku. Nechal som si poradiť od kamaráta Honzu z Azubu, ktorý má so skladačkami veľa vlastných skúseností, a rozhodol som sa pre Tern Link D8.


Argumenty pre D8 boli:

  • predstavec, ktorý sa dá dať tak nízko, že na tom vie ísť aj väčšie dieťa (pôvodne sme do Poľska brali skladačku aby na nej jazdil 7r Janko) ale zároveň sa ľahko prestavuje na rôzne vysokých dospelých
  • dostatočne dobré komponenty, aby som o pár rokov nemusel rozmýšľať nad niečím lepším
  • jednoduchý a odolný (bez kotúčových bŕzd, reťazový prevod s prehadzovačkou) v normálnej cene
  • dostatočne široké a veľké kolesá, aby zvládli aj horšie cesty – na rozdiel napríklad od Bromptonu (som inak rád, že vybrali plášte Schwalbe Big Apple, ktoré sme mali aj na Rustym a aj pri tej váhe toho fakt veľa vydržali)

Ako sa jazdí na skladačke?

Hneď na začiatku v Poľsku dostal riadne zabrať – povozil ma po rôznych štrkových, lesných ba aj piesočnatých cestách a dal to celkom s prehľadom. Moja váha je skoro na limite 105kg nákladu, ale nevyzeralo, že sa nejak trápi, iba niečo v riaditkách začalo trošku vŕzgať po natriasaní na hrboľatých cestičkách. Keď človek presadne z normálneho horského bicykla na skladačku, tak cíti, že je trošku mäkšia a posed je iný, ale mne to vôbec nevadí. Dá sa na ňom aj riadne si zamakať, sprevodovaný je skôr na rýchlosť ako na kopce (prijal by som radšej ešte jeden ľahší prevod), ale v bežnom používaní je to OK. Je menší ako klasický bicykel a napríklad do výťahu sa vie zmestiť krížom aj bez skladania (do menšieho výťahu je otázkou sekundy ho zložiť napolovicu). Jednoznačne treba mať blatníky a nosič – blatníky fakt dobre fungujú a dá sa vpohode jazdiť aj po kalužiach a na nosič sa zmestia naložené brašne alebo brašňo-batoh. Je to aj super doplnok k plne naloženému Rustymu, ktorý je predsalen trošku nemotorný a keď bolo treba ísť z kempu na nákup alebo odbehnúť do mesta, tak Žaba je na to ako stvorená. Samozrejme, že na singletraily v lese a pumptrack stále ostávame verní horským bicyklom :)

Ako sa skladá?

Vo všetkých videách je ukážka skladania za pár sekúnd, ale človek tomu uverí až vtedy, keď to sám skúsi. Je to fakt rýchle a jednoduché a bike sa potom ľahko zmestí do auta, vlaku, busu, výťahu alebo na hocijaké malé miesto (napr. aj v kancli). Dá sa s ním cestovať vlakom ako s normálnou batožinou (ale na nosenie v ruke je tažký – to fakt stojí za to ho rozložiť za 10s a po nádraží tlačiť ako bicykel). Trochu som mal obavy ako vydržia skladacie pedále, ale tie originálne fungujú prekvapivo dobre. Skladanie sme využili napríklad tak, že sa človek odviezol niekam autom aj s bicyklom a potom bol nezávislý, alebo naopak sme sa vyzdvihli niekde v meste autom a bike dali do kufra. V Poľsku som sa po 400km na bicykloch potreboval vrátiť po auto, tak som strávil pol dňa vo vlakoch a potom šiel ešte 20km na biku – bez skladačky by to bolo skoro nemožné, lebo tie vlaky boli dosť preplnené, ale zložený bike sa vpohode zmestil a človek ani nemal výčitky, že zaberá veľa miesta.

Údržba

Za dva roky skoro denného intenzívneho používania som ho asi dvakrát umyl, pravidelne mazal reťaz, asi raz došteloval prehadzovačku a brzdy a vymenil brzdové gumičky na zadnom kolese.

Ďalšie plány

V lete ideme na bicyklovačku do Rakúska a Žabu zoberieme aj do Chorvátska k moru, lebo sa ľahko zmestí do kufra auta a môžme si pobehať okolie – bicykel je predsa najlepší dopravný prostriedok ;) A keď Žabe zoženieme skladacie kamošky, tak si hádam spravíme aj výlet kombinovaný s bicyklovaním a presunmi inými dopravnými prostriedkami bez stresu, či nebude problém odviezť normálny bicykel.

Záver

Skladačka je plnohodnotný a praktický bicykel nielen do mesta a dochádzanie do práce ale má potenciál aj na dlhší touring. A aby som nezabudol – tá žltozelená farba je fakt parádna a kvôli nej sa volá Žaba :)

 

Ešte jeden link na detailnejšie porovnanie jednotlivých verzii skladačiek od Ternu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *